3 Şubat 2014

neseli quilling malezya cicegi

MALEZYA ÇİÇEĞİ YAPIMI


Neşe Hanım gösterdiğinde aman pek de kolaymış dedim. Tabi yapmaya kalkınca işin rengi değişti... Bir türlü beceremedim. 

Ama azmin elinden bir şey kurtulmaz diye boşa denmemiş. Sonunda Neşe Hanım'ın püf noktalarıyla işi kotardım. Hatta zevkle yapar oldum malezya çiçeğini.

Nasıl yapılır derseniz buyrun. 
 
      Evet öncelikle malzemelerimizi görelim.

neseli quilling malezya cicegi yapimi


    Öncelikle 3mm'lik 50 cm uzunluğundaki şeritlerden 3 adet pembe ve 6 adet mor kullandım. Ama bu 9 şeridin hepsini tam ortadan kestim. Böylelikle 25 cm uzunluğunda 12 adet mor ve 6 adet pembe şeridim oldu. Ben malezya çiçeğimi iki renk çalışmak istediğim için böyle bir ayarlama yaptım.

      Yapıştırıcı, kıvırma aleti ve ölçülendirme cetvelinden sonra malezya çiçeğinin olmazsa olmaz aleti üstteki fotoğrafta gördüğünüz fırça... Ama burada önemli olan fırça olması değil, fırçanın dip kısmı kalınlığında herhangi bir malzeme işimizi görür. Ben evde fırça bulabildim. Mesela Neşe Hanım bu iş için aşağıdaki fotoğrafta en sağda görülen, açık renk ahşap saplı özel bir aleti kullanıyor. Yani önemli olan 4mm civarındaki bir çaptaki herhangi bir şey işimizi görecektir.

neseli quilling malzemeleri

        Evet malzemelerimizi tanıdıktan sonra yapım aşamalarına geçelim.

1- 25'şer cm uzunluğundaki yarım pembe şeridimizle yarım mor şeridimizi yapıştırıyoruz.

2- Bu yapıştırılmış, 50 cm uzunluğundaki şeridi mor renkten başlayarak sarıyoruz. Daha sonra ölçü cetvelimizdeki 25 mm çaptaki (benim cetvelimde en büyük olan) dairede açtırıp yapıştırıyoruz. Bu işlemleri tekrarlayarak 6 adet yuvarlak hazırlıyoruz.

Dikkat!! Yalnız bu aşamada sıkı sarmamak çok ama çok önemli. İşin ilk püf noktası bu. Yoksa çiçeğimiz istediğimiz gibi olmayacaktır. 
      
neseli quilling malezya cicegi yapimi

3- Yaptığımız yuvarlağı fotoğrafta görüldüğü gibi işaret ve baş parmağımızın arasında tutarken orta kısmın tam ortada durmasına dikkat ederek hafif bastıracağız.

4- Fırçanın dip kısmıyla tam bu orta kısmı sabitlerken, diğer elimizle ovalleşen yuvarlağımızın iki ucunu altta birleştireceğiz.

Dikkat!!Bu fırçayı kullanmasak da elle yapsak diye uğraşmayın derim. Çünkü ikinci püf noktası bu alet... Ben her zaman ki gibi pratik olsun diye elle yapmaya çalıştım, ama güzel bir taç yaprağı olmadı. 

5- Fırçamızı çektikten sonra, bir elimizle alttan tutarken diğer elimizle isteğe bağlı şekilde yanlardan bastırarak orta kısmın sabitlenmesini yapacağız.

6- Oluşan şeklin açılmaması için çevresini yarım mor şeritle saracağımızdan bir tarafına yapıştırıcımızı sürüyoruz.

7- Daha sonra yarım mor şeridin ucunu yapıştırıcı sürülen kısma koyup şeridimiz bitene kadar sarıp, bittiği yerdeki ucu yine yapıştırıyoruz.

neseli quilling malezya cicegi yapimi


8- Aynı aşamaları tekrarlayarak 6 damla oluşturuyoruz.

9- Bu 6 damlayı birbirine yapıştırıyoruz.

10- Çiçeğin orta kısmı için çeyrek yani 12,5'şer cm uzunluğunda kestiğimiz pembe ve mor şeritlerimizi yapıştırıyoruz.

11- Bu 25 cm uzunluğundaki şeridimizi yine mordan başlayarak sıkıca sarıp, çiçeğimizin tam ortasına yapıştırıyoruz.

neseli quilling malezya cicegi yapimi

      
      Malezya çiçeğimiz biter, kahve molası başlar:)))


     
     Bu renkler nasıl olur? Şu renkle şu renk iyi durur mu? derken bu kadar malezya çiçeğim oldu. Turuncu olan çirkin ördek yavrusu gibi sırıtıyor mu bilmem... Ama üst yuvarlağı düzleştirsem nasıl olur diye merak edince ortaya böyle bir malezya çiçeği çıktı. Bence çok da kötü olmadı. Bir de açık rengin yuvarlağımızın ortasında olması daha güzel bir sonuç çıkartıyor gibi de geldi bana... Sarı pembe çiçekteki gibi...

neseli quilling malezya cicegi yapimi


      Eğer malezya çiçeğinin yapımını Neşe Hanım'ın anlatımından dinlemek isterseniz de bu videoyu izleyebilirsiniz.

   



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder